Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Theodor Stolojan - "Nu sunt bolnav"
Gândul  - Luni, 29 Decembrie 2008

La opt zile după decizia de a renunţa la mandatul de premier, Theodor Stolojan a vorbit, în prime-time, la postul public de televiziune, despre ce l-ar fi motivat să facă acest gest.
El a reluat precizările făcute prin intermediul unei scrisori date publicităţii cu o oră mai devreme: nu a fost „parte în niciun scenariu politic” pentru că nu este „genul”, nu au fost tensiuni în PD-L vizavi de desemnarea sa ca prim-ministru, nu a pus condiţii privind desemnarea în guvern a anumitor persoane şi nu este bolnav.

Stolojan a insistat din nou pe ideea că era normal ca preşedintele PD-L să fie şi premier. „Aţi văzut ce s-a întâmplat în România când, într-o guvernare de coaliţie, premierul nu a fost şi preşedintele partidului aflat la guvernare”, a subliniat el, cu o referire la Victor Ciorbea şi Radu Vasile, premieri „sacrificaţi”. Democrat-liberalul a susţinut că i-a împărtăşit preşedintelui Traian Băsescu această concluzie, deşi ieri preşedintele a susţinut la B1TV că Stolojan „nu i-a dat niciun motiv”. Stolojan a reluat faptul că după 1 ianuarie PD-L va analiza rezultatele alegerilor, inclusiv impactul retragerii sale, ocazie cu care se va supune deciziei formaţiunii din care face parte.

„Sunt şi dificil”

Fostul lider liberal a lăudat abilităţile de negociere ale actualului premier, Emil Boc, mărturisind că a fost surprins de precizia şi eficienţa cu care acesta a negociat politic cu PSD. „Sunt şi dificil”, a admis prim-vicele PD-L, la întrebarea moderatoarei, admiţând că este mai mult un tehnocrat decât un politician. „Aveam în minte şi oameni potriviţi pentru anumite funcţii”, a mărturisit el, cu menţiunea că nu a mai ajuns să discute aceste nume.

El a mai precizat că a propus celor două partide un moratoriu pe tot ce înseamnă promisiuni electorale pentru primele şase luni din 2009 şi pentru actele normative ale lui Tăriceanu cu aplicare de la 1 ianuarie. Tot cu titlu de dezvăluire, Stolojan a povestit că, atunci când şi-a anunţat intenţia de a candida la fotoliul de premier, a avut o discuţie cu conducerea PD-L, căreia i-a cerut să caute şi un alt candidat-surpriză, mai tânăr. Prim-vicele a susţinut că acest demers i-a fost inspirat de Sarah Palin, care „la început făcuse o surpriză”.

Ca şi în scrisoare, Stolojan a mărturisit că şi-a dorit o alianţă cu PNL până acolo încât ar fi cerut conducerii PD-L să ia în calcul propunerea unei alte persoane din partid pentru a fi nominalizată ca premier dacă nevoia alianţei de guvernare cu liberalii ar fi cerut-o. El a dat de înţeles că s-a resemnat cu această decizie a democrat-liberalilor: „Cu toată reţinerea mea personală faţă de guvernarea cu PSD, am hotărât să merg mai departe, cu bună credinţă, ştiind că, pentru reformele care trebuie înfăptuite şi perioada dificilă economică în care ne aflăm, este nevoie de un guvern susţinut de o majoritate solidă în Parlament”.

În schimb, Stolojan a arătat că s-a retras pentru că i s-a părut normal şi onest ca preşedintele PD-L să devină şi premier, având în vedere că puterile erau concentrate în mâinile celor doi lideri de partid, reuniţi în Colegiul Preşedinţilor. El vine şi o ”justificare” a acestui aranjament - în timp de criză, deciziile guvernamentale trebuie să fie luate şi puse în practică rapid.

Tags: stolojan  bolnav  justificare  
1540 vizite
Distribuie pe